Opleiding en de financiele gevolgen

Soms baal ik ervan dat ik geen betere stel hersens heb. Gewoon, omdat er dan meer mogelijkheden er zijn, en er vaak meer verdiend kan worden.

Natuurlijk is dit niet te vergelijken, maar soms doe ik het toch. Gewoon, omdat je tal van fora hebt waarop men kan aangeven wat hij/zij verdiend, en dan zie je dat MBO’ers bijna altijd lager geschaald worden als HBO’ers.
Niets mis mee, maar met de kennis die ik nu heb, zou ik vroeger -indien mogelijk- doorgestudeerd hebben op het HBO dan 2 opleidingen te doen op het MBO. MBO blijft meer op het werkend vlak, terwijl HBO’ers vaak doorstromen naar een leidinggevende functie, wat ik ook ambieer. Wellicht dat het in de toekomst nog best aan bod komt, maar op dit moment zie ik het somber in.

Waarom haal ik dan het ‘meer verdienen’ aan? Omdat ik nu, op 32jarige leeftijd, nog steeds in een huurwoning zit. Niets mis mee, maar ik had veel liever gehad dat ik een woning kon kopen in de omgeving, waardoor het geld, wat elke maand nu braaf van mijn rekening naar de woningstichting overgemaakt wordt middels een automatische incasso, in een donker gat waar ik zelf helemaal niets van terug zie.

Met een eigen woning is dat wel anders. Natuurlijk heb je nu scherpere regels mbt het verkrijgen van een hypotheek, maar als je een woning in bezit hebt, kan je gaan aflossen. Wat dus eigenlijk betekend dat de woning steeds meer van ‘jezelf’ wordt. Hierdoor kan de doel om FO te worden, steeds dichterbij komen. Met een huurwoning is het niet mogelijk, en blijf je altijd gebonden aan de huurkosten per maand.
Dan hebben we het ook niet over de huurverhoging elk jaar (want, we hebben te maken met inflatie?), en omdat het rijk zonodig regels moest opstellen, krijgen de meeste huurders daarop nog een extra verhoging welke afhangt van het salaris.

Om daar even op in te springen: mocht je samen wonen, en beide een baan hebben, dan zit je al snel aan de 6% per jaar. Net zoals ik. Het plafond is > 43k, en daar komen wij (gezamelijk) aan. Wat nou FO worden. Dat gaat echt niet gebeuren.

En ja, natuurlijk, je hebt natuurlijk ook de stapel nadelen dat al het onderhoud (buiten&binnen) voor eigen kosten is, en elke verbetering binnen huis ook je eigen kosten zijn, maar dat heb ik nu ook. Niet de badkamer/douche/toilet en keuken, maar de rest (muren/kozijnen binnen/deuren etc) zijn allemaal je eigen pakkie aan. Hierdoor maak ik alsnog kosten, maar zie er (behalve dat het woongenot verbetert) voor de rest niets van terug.

Hoe ik positiever moet gaan kijken weet ik niet, maar fijn vind ik het zeker in ieder geval niet.

Hoe woon jij?

This entry was posted in Financieel and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.