Huisdieren

Bijna iedereen heeft wel een huisdier; de een houd van wandelende takken, de ander is liever buiten met zijn/haar viervoeter.
Een huisdier heeft enkel wel een financiele kant; het moet onderhouden worden.

Ik heb -toen ik op kamers ging- een cavia aangeschaft. Dit had ongemerkt toch gevolgen voor de financiele uitgaven; het beestje moest eten en elke week een schone bak waar ook spul voor gekocht voor moest worden. Tevens is een cavia ook gek van hooi.. Ongemerkt is er zeker een hoop geld uitgegeven.
Toen ik verhuisde naar de flat, is het -achteraf gezien- een beetje uit de hand gelopen. Op het hoogtepunt woonden er 6 cavia’s in huis . Ondanks dat ik wist dat het een hoop geld zou kosten, zijn de diertjes toch gekomen.
Vaak werden ze via Marktplaats opgehaald, want er werd afstand gedaan vanwege allergie van de aanbieder, geen zin meer om te onderhouden etc. Ik kon het niet weerlaten om die beestjes in huis te nemen.
Een jaar later besefte ik wel dat een cavia toch wel behoorlijk wat geld kostte, en vooral 6 :-D. Nu had ik al (gelukkig) wat alternatieven gevonden om te zorgen dat de uitgaven niet al te hoog waren;
1. Het voer werd gekocht via Zooplus in 12.5 kg zak (à 40E/st)
2. Hooi is gekocht via een boer in Noordwijkerhout (baal à 8 euro)
3. Aubiose voor de kooien werden daar ook gekocht (à 10E/st).

Doordat deze alternatieven goedkoper zijn, was het in mijn ogen een prima oplossing. Totdat cavia’s ziek werden, en ik voor het eerst een uitgave moest doen voor de dierenarts. Dat was een boel geld! Al zette je 1 stap over de vloer, was het toch al zo’n 40 euro.
Jammer genoeg kan ik niet meer de uitgaven naar voren halen, maar zeker weten dat het een boel geld is geweest wat ik uiteindelijk aan deze beestjes heb uitgegeven.

In september 2014 hebben we, doordat er nog maar 1 cavia leeft, 2 nieuwe huisdieren gekozen: twee katers.

Sleeping kittens

Deze katers komen uit het Dierenasiel in Noordwijk; in eerste instantie wilde ik via marktplaats wat regelen (en natuurlijk zo’n kitten) enkel gaf een kennis aan dat ook in een asiel leuke dieren bevinden. Ze had er al een op het oog, en tijdens ons bezoek viel mijn oog op een andere bewoner die ik direct al geweldig vond. Uiteindelijk dus voor 2 katers gekozen; voordat ze weggingen hebben ze een medische keuring gehad, zijn gechipt, geholpen en waardoor wij deze kosten niet meer hadden.
Voor uitplaatsing betaal je sowieso wel een bedrag, maar ik zie dit niet als ‘aankoopbedrag’ van de kater, maar een financiele gift voor dit asiel, zodat zij verder kunnen blijven bestaan en het werk wat zij doen kunnen voortzetten.

We hebben nu een aparte spaarrekening waar we maandelijks 25 euro pp op storten; wanneer een van de katers ziek wordt, of een dierenarts geraadpleegd moet worden, gaat het geld hiervanaf. Tevens ook het voer en het grind voor de kattenbak. Zo proberen we onze uitgaven in de hand te houden.

Heb jij huisdieren, en zoja, hoe vang jij de kosten hiervan op?

This entry was posted in Financieel, Spuisels and tagged , , . Bookmark the permalink.