Koffie!

Je hebt koffie en koffie. Iedereen drinkt deze op zijn eigen manier, waar fabrikanten handig op inspelen om verschillende apparaten, met weer verschillende cupjes, pads etc. Ondanks dat het een heel apart item is, gooi ik toch deels op de financiele kant. Waarom? Lees maar verder ;).

Ik heb eigenlijk altijd snelfiltermaling-koffie gedronken. Gewoon, vanuit mijn ouderlijk huis wist ik niet beter, en het was gewoon de makkelijkste manier om koffie te zetten. Maar, het koffiezetten kan soms even wat langer duren, en daarop spelen de fabrikanten handig op in. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden besproken en de daarbij behorende kosten.

Senseo is eigenlijk de eerste die hiermee gestart werd. Persoonlijk leek het mij een gemakkelijk iets; apparaat aan, koffiepad, druk op de knop en klaar. In het begin waren er enkel Senseo-pads, en later kwamen er ook andere merken (Kanis&gunnik, diverse huismerken van diverse supermarkten) die de pads ook uit brachten. Ikzelf heb eigenlijk altijd de Kanis&gunnik het lekkerste gevonden, ik weet niet waarom. De senseo vond ik wat minder ‘echt’, waardoor ik altijd een bus met K&G pads in de kast had staan.

Maar toch, het filtermaling-koffiezetten was voor mij toch het beste. Ik weet niet waarom, maar toch vond ik steeds weer dat de filtermaling het beste smaakte. Het was daarnaast ook wel het goedkoopste om te gebruiken. Ten hede dage heb ik alsnog wel dat de meeste koffie via de snelfiltermaling wordt gezet,

Na de Senseo kwam de ‘Nespresso’ en ‘Dolce Gusto’. Beide komen van het moederbedrijf ‘Nestlé’ vandaan, enkel hebben ze beide verschillende groepen consumenten.
Nespresso haakt in op de consument welke graag een espresso (ziet u het?) drinkt, wellicht met een vleugje melk erin, maar verder zonder poeha. Ze verkopen de cups online of via supermarkten, met een gemiddelde prijs van 37ct/stuk. Voor elk bakkie koffie (pardon, espresso) betaal je dus gemiddeld 37ct. Er zijn tal van andere merken (huismerk supermarkt en A-merken) welke ook cupjes uitgebracht hebben), waardoor keuze hierin behoorlijk gegroeid is. De kosten zijn daarom behoorlijk laag en kan je -naast filtermaling- ook een van de betere keuzes noemen (aankoop Nespresso apparaat niet meegerekend).
Nadeel: aankoop ander/nieuw apparaat. Tip: marktplaats.

‘Dolce Gusto’ daarintegen haakt in op een consument welke vooral houdt van ‘luxere’ koffies en andere warme dranken. Natuurlijk is er ook normale koffie voor verkrijgbaar, maar waar ze vooral winst op maken zijn (b.v.) de Latte Macchiato’s. En door -waarschijnlijk- een lopend patent op de cups welke in de DG moeten, zijn er -helaas- nog geen andere merken te verkrijgen welke wat betreft de prijs een goed alternatief zijn. Ik snuffel vaak op de duitse amazon voor aanbiedingen, dit scheelt vaak 1-2 euro maximaal per pak.
Want, rekenvoorbeeldje: Latte Macchiato kost bij de Albert Heijn 4.95 per doos. Hiervan heb je 16 cups, waarvan je totaal 8 kopjes Latte Macchiato kan maken. Dat betekend dus dat je gemiddeld rond de 62ct betaald voor een simpel bakkie Latte Macchiato.
Door deze manier van koffie verkopen wordt er snel winst gemaakt. Een soort nieuw goud ;-).
Nadeel: ander apparaat. Tip: marktplaats.

En dan heb je nog het bonen apparaat. Ook weer om snel en gemakkelijk een bakkie koffie te zetten. Geen andere smaken dan het ‘zwarte goud’, enkel kan je -door aanbod van veel soorten bonen- een eigen smaak vinden. Bij (specialistische) koffiezaakjes als Simon Lievèlt en De Koffiemeulen, in supermarkten en online (b.v. fascino-coffee) zijn de bonen te verkrijgen. Verhoudingsgewijs zijn bonen -naast snelfiltermaling- een van de meest goedkope oplossingen als je het per kopje uitrekend (ligt ook vooral in de mate van sterkte/maalgraad).
Nadeel is weer de aankoop van een bonenapparaat, maar deze zijn er in verschillende merken en types te verkrijgen.

Financieel verhaaltje? Een beetje. De aankoop van een apparaat zijn niet meegenomen, enkel het gebruik ervan. Ben je erg op de centen, dan is het verstandig om te blijven bij de snelfilter. Wil je eens wat anders, kan je een keuze maken uit de aanwezige bovenstaande mogelijkheden.
Ikzelf heb sindskort ook een nespresso-apparaat (via marktplaats op de kop getikt), waardoor ik nu zowel Snelfilter, een bonen, Dolce Gusto én een nespresso heb.
Eigenlijk teveel van het goede, maar ach :).

Wat voor apparaat heb jij thuis staan voor je koffie-verslaving?

This entry was posted in Financieel, Spuisels and tagged , . Bookmark the permalink.